You are currently viewing Bologna – lacný výlet do stredovekého Talianskeho mestečka

Bologna – lacný výlet do stredovekého Talianskeho mestečka

Doba čítania: 4 min

Bologna je typické historické Talianske mestečko, ktoré začalo byť veľmi populárne a to z veľmi jednoduchého dôvodu. Letenky totiž zoženiete aj za 20 eur spiatočne. Na predĺžený víkend síce môžu byť trocha drahšie, ale akcie boli, sú i budú. Popravde mňa by osobne asi nikdy nenapadlo ísť do Bologne, ak by neboli lacné letenky. Predsa to nie je typická destinácia z bucket listu, ale za to človek nemá extrémne očakávania. Nás Bologna očarila, bola z jedných zastávok na menšom roadtripe po Taliansku. Považujem ju ale aj za super destináciu, ak by som si cez víkend chcela vychutnať espresso, pohár pravého Talianskeho vínka či si pochutiť na ich kuchyni a to všetko obkolesená nádhernou architektúrou.

Basilica di San Petronio

Ako sa dostať do centra ?

Ak prilietate na letisko asi najrýchlejšia možnosť je ísť vlakom na hlavnú stanicu za 7 min. My ale, keďže sme mali v pláne navštíviť aj Florenciu, San Marino, Pisu a Cinque Terre tak sme si zobrali auto priamo z letiska. Talianske autopožičovne sú vám poviem zážitkom. Dostali sme auto, ktoré malo značné známky používania, ale nám to nejak veľmi neprekážalo. Museli sme ale vymyslieť parkovanie v meste.Naštastie Taliani to majú veľmi dobré vymyslené s veľkými parkoviskami v podstate pri centre za 5 eur na deň. U nás padlo rozhodnutie na Parcheggio Tanari.

Pamiatky

Ja osobne preferujem mať itinerár presne pripravený, aby som vedela, že naozaj si pozriem všetko, čo by sa malo. Každé jedno Talianske mesto má neskutočný počet umeleckých diel, budov či múzeí. Avšak zaujímavé portálovo riešené ulice a nádych stredovekého mestečka dodávajú práve Bologni špeciálnu atmosféru.

Najznámejšou stavbou sú dve veže na námestí Piazza di Porta Ravegnanta. Jedna je vysoká skoro 100m (Torre degli Asinelli) a je to najvyššia šikmá veža postavená v stredoveku na svete so sklonom cez 2m. Vedľa nej stojí veža 50m vysoká (Garisenda), ktorá je ale výraznejšie šikmejšia so sklonom 3m. Na Torre degli Asinelli sa viete dostať za vstup 5 eur a vyšlapaním 427 schodov. Pohľad na tieto veže si viete vychutnať počas celej cesty Via Rizzoli, čo sme si uvedomili až ráno

img_20191123_121244
Keď jedna šikmá veža nestačí
Najznámejšie atrakcie v Bologni
img_20191123_104617
Fontana di Neptuno

Piazza Maggiore je hlavným námestím, kde sa nachádza hneď niekoľko pamätihodností. Pre výstavbu Neptúnovej Fontány musela byť zbúraná celá budova, celkom bizarné nie ? Najvýznamnejšia budova na námestí je Basilica di San Petronio, ktorá doteraz od konca 14. storočia nebola dokončená . Ono si stačí len sadnúť na schody pred bazilikou a nasávať atmosféru námestia a okolitých budov (Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio, Palazzo dei Banchi).

Basilica Santo Stefano sa nachádza pár minút chôdze od hlavného námestia, v podstate všetko v Bologni je veľmi ľahko dostupné peši. Pritom ako sa prechádzate po Bologni určite natrafíte na nejakú peknú budovu či kostolík. My sme objavili napríklad kostol Santa Maria della Vita. Na potulkách po uličkách si môžete pozrieť tiež Basilica di San Giacomo alebo nazrieť do Palazzo Fantuzzi či poobdivovať ďalšie vežičky ako Torre Prendiparte.

Basilica Santo Stefano

Reštaurácie a Spaghetti Bolognese

O dokonalosti Talianskej kuchyne sa asi ani netreba moc rozpisovať. Ak ale idete do Bologne skrz známe špagety márne ich budete hľadať. V Bologni Bolonské špagety nenájdete asi ako v Szegede, Segedín. Spaghetti Bolognese v podstate vôbec neexistujú, keď tak sú to Tagliatelle al Ragú. Vznik tohto pokrmu je záhadou, jedna z teórií však zastáva, že vznikli v mestečku Imola, kúsok od Bologne. Každopádne akokoľvek ich budeme volať, pokiaľ sa servírujú s dobrým Talianským vínom nijaký významnejší problém by v tom byť nemal.

Nám sa veľmi páčilo v Salumeria Simoni, kde sme zdegustovali najrôznejšie pochúťky práve z regiónu  Emilia-Romagna. Raňajky sme vyskúšali v Caffè Masini 1952, kde mali asi najlepšie koláče a kávu.

  • večeru si v Taliansku asi o 18:00 ako u nás nedáte, väčšinou otvárajú kuchynu od 20:00
  • Tringelt sa väčšinou už nedáva, lebo reštaurácie si ho väčšinou už naučtujú automaticky (Coperto)
Lokálne delikatesy

Nočný život

Práve z Piazza Magiore vedú sympatické uličky (Via Pescherie Vecchie, Via degli Orefici) do nočného života v Bologni. Preplnené uličky postávajúcimi Talianmi a turistami poskytujú ideálne miesto na vychutnanie poháriku vína. Je veľmi ťažké odporučiť jedno miesto, stačí sa len prejsť a vybrať si podľa svojho vlastného uváženia.

Bologna je veľmi sympatické mestečko, ktoré môžete navštíviť jednoducho, či už len na víkend, alebo ako zastávku na roadtripe po Taliansku.