You are currently viewing Safari na európsky spôsob – ZOO Dvůr Králové

Safari na európsky spôsob – ZOO Dvůr Králové

Doba čítania: 5 min

Vidieť safari je snom veľa ľudí a my k ním určite patríme, bohužiaľ zatiaľ sa nám nepodarilo ísť na to pravé, ale s určitosťou je na našom bucket liste. Preto sme hľadali aspoň akú takú náhradu. V Európe sa nachádza viacej safari parkov v Nemecku, či Belgicku, ale jednoznačne najbližšie máme ZOO v Dvůr Králové. Veľa ľudí to chváli a my sme boli naozaj zvedaví či sa zážitok aspoň priblíži k predstavám o safari. Samozrejme zažiť zvieratá vo voľnej prírode sa s umelo vytvoreným safari zrovnávať nedá, ale zážitkom to určite je. 

Výhľad na safari

Čo očakávať od safari parku ?

Safari park sa delí na klasickú ZOO avšak s veľmi pekne spravenými výbehmi a safari park. Safari park znamená, že sa vozidlom dostanete až priamo k zvieratám kľudne aj na pól metra. Toto je asi najhlavnejším lákadlom, lebo medzi klasickými ZOO si naozaj na Slovensku či v Európe viete vybrať. Samozrejme si viete zarezervovať aj rôzne zážitky zo zákulisia, stať sa ošetrovateľom alebo pozvať zvieratká na obed. Viac info nájdete na stránke – LINK TU. Taktiež môžete sledovať rôzne akcie, ktoré sa konajú väčšinou cez leto ako Africké dni, v októbri alebo na Vianoce – LINK TU. Lístok stojí podľa sezónny LINK TU. Nám poskytol permanentku pán z ubytovania, tak sa kľudne popýtajte, ak booknete ubytko, či niečo také nezapožičiavajú. Samozrejme deti do 3 rokov vstupné neplatia. Všade viete platiť aj platobnou kartou, tak hotovosť vám tam netreba.

Pohľad z pešieho safari
Lemury v ZOO

Ako sa sem dostať a parkovanie.

Najjednoduchšie je samozrejme autom a zaparkovať priamo pred vchodom,  ako sme to spravili my. Základ je ale prísť kedy sa otvára a to hlavne cez víkend v lete, lebo parkoviská sa rýchlo plnia. My sme prišli na 9 a bolo dosť málo ľudí, ale od 12-13 už to začínalo byť poriadne preplnené. Parkovanie je priamo pri vstupe ZDARMA, nenechajte sa odchytiť na nižších parkoviskách, kde dokonca môžu žiadať parkovné. Viete sa sem dostať aj vlakom a autobusom, avšak stanice nie sú priamo pri vchode, tak musíte rátať s prechádzkou – LINK TU. Vchody sú dva, jeden pri Kibo občerstvení a druhý pri reštaurácii Lemur. Myslím si, že je úplne jedno, ktorý zvolíte, avšak lístky na safari sa kupujú pri Kibo, kde treba jednoznačne hneď po príchode zamieriť.  

Výbeh slonov v ZOO
Poobede sa vie ZOO poriadne zaplniť

Samotná ZOO

Klasická ZOO nie je extrémne veľká. Nachádza sa tam 9 hlavných výbehov zvierat a aj nejaké menšie, mapa  LINK TU. Túto časť prejdete za hodinku – dve. Nachádzajú sa tam slony, okapie, obrie korytnačky, opice, šelmy, nosorožci, žirafy, surikaty atď.  Môžete nazrieť aj do rôznych pavilónov, to ale nájdete v každej lepšej ZOO. Oblasť amfiteátru a detskej ZOO nás vôbec neoslovila. V detskej ZOO môžete vojsť priamo do výbehu kôz a nakŕmiť ich z vlastných rúk. Avšak tieto kozičky boli celkom drzé. Keď dieťa vošlo dnu so zakúpeným  jedlom pre zvieratká, tak hneď po tom jedle šli. To ale malé dieťa dokáže poriadne vyplašiť, hlavne keď mu ta koza pomaly skočí na hlavu, čoho sme boli svedkami. Buďte opatrní, sú to predsa len zvieratá. Pešo sa viete dostať aj k safari mapa –LINK TU. Pešo sa dostanete až k levom, avšak nie priamo do výbehu, tam jedine s lístkom na safari. Nachádza sa tu aj viac atrakcií pre deti ako ihriská, preliezkové hrady, vláčik atď. 

Safari z Trucku

Africké safari

Toto je práve to, prečo sa sem ženú húfy turistov. Dostať sa k zvieratám tak blízko je naozaj neskutočný zážitok. Na jazdu cez safari  si však musíte zakúpiť špeciálny lístok. V podstate máte 3 možnosti. Ísť safari busom za 70 Kč, ktorý trvá 20min avšak, bez výkladu. V podstate vás len prevezie po safari a buď uvidíte zvieratá, alebo nie. Ďalšia nevýhoda je, že nejde k levom. Safari truck za 90 Kč trvá asi 60 min a tam už budete máť výklad, ktorý nás občasne už nudil, ale viete sa dozvedieť veľa informácií o zvieratách a čo je hlavné, vodič vám povie kam sa máte pozrieť, aby ste žiadne zviera neprepásli. Taktiež občasne zastaví a povie pár zaujímavostí o zvieratách. S týmto vozidlom sa už dostanete aj k levom, kde vám samozrejme spustia ochranu, keby nejaký z nich dostal hlad. Tretia možnosť je ísť vlastným vozidlom za 370 Kč, kde nemáte časovo obmedzené, koľko môžete stráviť v safari. Auto si viete aj zapožičať a to zdarma, len musíte zaplatiť za vstup auta do safari. Viete si stiahnuť dve appky, ktoré určite odporúčame ak sa vyberiete na safari vlastným vozom. Funguje ale len na android. 

Watusi na safari
Žirafa sa prechádza medzi autami
Levy v priamej blízkosti

Kde sa najesť ?

Hlavná reštaurácia, kde sa viete najesť je Lemur s detským ihrisko, čo sme naozaj ocenili. Jedlo tam majú na výber z 5-6 alternatív za priemerne 150 Kč a aj detské menu zhruba za polovičné ceny. Cez reštauráciu sa viete dostať do Safari pivovaru cez turniket a to z jednoduchého dôvodu, lebo do pivovaru sa dostať aj z vonku. Na hlavné jedlo sa viete ešte zastaviť pizzerii Thalia priamo nad Kibo bufetom. Z pizzerie máte výhľad, keďže je na prvom pochodí. V bufete Kibo máte väčšinou menšie jedlá ako párky, klobásy, hranolky (od 50 – 100 Kč)a je priamo pri nástupe na safari truck. Ďalšou alternatívou je Steak House, kde nájdete skôr grilované špeciality ako steak, kuracie  na grile alebo burger. Kávu si viete vychutnať vo viacerých stánkoch  a cez júl, august aj v Kaviarni Karen, kde sa prenesiete do koloniálnej Afriky. Všade servírujú africkú kávu, ktorú si viete aj zakúpiť. My sme si pre kávu vybrali Kafe Twiga priamo s výhľadom na gorily. Bezkonkurenčne najzážitkovejším bufetom je v pešom safari bufet Kifaru, kde sa môžete najesť alebo vychutnať kávu, či pivo v bezprostrednej blízkosti výbehu (pivo a káva cca 50 Kč). Ráno tam pobehovali žirafy, bohužiaľ poobede boli dnu. 

Káva priamo pri zvieratách
Pivo na ihrisku

Ubytovanie v safari

My sme pôvodne rozmýšľali prespať jednu noc v safari, keďže majú v ponuke stany v stromoch, ale bohužiaľ treba ich rezervovať veľmi dlhý čas dopredu a min počet nocí sú 2 – LINK TU. Aj zvyšné typy ubytovania nevyzerajú zle, majú aj bazén, takže pre rodinný víkend určite stoji za úvahu. 

Lanový hrad pre deti

Celkovo sme boli veľmi prekvapení, ako je možné spraviť safari na európsky spôsob. Myslím, že na podmienky a možnosti, je to veľmi príjemné miesto na strávenie dňa, či víkendu.