V tomto článku sa budeme venovať detailnejšie odporúčaniam na bary a reštaurácie v Bukurešti, keďže je ich naozaj veľa.
Tipy na reštaurácie a bary v Bukurešti
Caru‘ cu Bere: Tento historický reštaurant je jedným z najznámejších v Bukurešti. Svoje dvere otvoril už v roku 1879 a dodnes láka návštevníkov tradičnou rumunskou kuchyňou a autentickým prostredím. Je to ideálne miesto na pivo, avšak ak nemáte chuť sa najesť alebo zastaviť na pivo aspoň vojdite dnu. Samotná budova stojí za pozretie.
Hanu‘ lui Manuc: Tento historický hostinec, ktorý má viac ako dvestoročnú históriu, je známy svojou atmosférou a chutnými pokrmami. Nájdete tu nielen skvelú rumunskú kuchyňu, ale aj tradičné piesne a tanečné vystúpenia. Je to najstarší hostinec v Bukurešti.
Hanu Berarilor: Táto piváreň a reštaurácia je zasvätená umeniu varenia piva a kvalitnej gastronómii. Ponúka výber tradičných rumunských jedál a širokú paletu domácich piv, ktoré sú varné priamo v pivárenskom zariadení. Vychutnajte si autentický zážitok pri degustácii chutných jedál a piva.
Sera Eden: Ideálne miesto na večerné posedenie. Miesto je síce mierne skryté za budovou. Musíte prejsť okolo Vietnamskej ambasády a potom nenápadnou uličkou do vnútro bloku. Nie nadarmo sa miesto volá Eden, ocitnete sa totiž v rajskej záhrade alebo dokonca až pralese s dobrým jedlom a drinkami.
Boutique du Pain: Miesto, ktoré nenájdete v tom 10 reštauráciach v Bukurešti ale lepšie raňajky sme snáď nikde nejedli. Majú bohatý výber jedál, ale aj čerstvého pečiva.
Lacné jedlá do ruky: Shawarma je kebab na rumunský spôsob a nájdete ich relatívne na každom rohu. Ďalšou alternatívou lacného prestravovania sú rôzne pekárne, ktoré majú naozaj neskutočne chutné veci od výmyslu sveta a rovnako neskutočne lacné a volajú sa Luca.
Nomad Skybar: Pre tých, ktorí hľadajú ohromujúci výhľad na mesto spolu s chutnými nápojmi, je Nomad Skybar ideálnou voľbou. Na streche s výhľadom si môžete vychutnať koktejly a obdivovať panorámu Bukurešti.
Terasa Baraka: Je bar pri skate parku v najväčšom parku v Bukurešti – Herăstrau. Tu nájdete aj piváreň
Bonus tip: ak chcete zažiť naozaj autentické Rumunsku vyberte sa na lokálny trh, kde zoženiete asi najlacnejšie mici a to konrétne na Piața Obor – Terasa Obor.
Ak sa rozhodnete ísť na úplný budget, tak určite odporúčame už spomínané pekárne Luca, a nákupy v obchodoch. Najznámejšie su Mega Image, ktoré sú na každom rohu.
Aké je typické jedlo Rumunska ?
Rumunská gastronómia je kombináciou rôznych kultúr a vplyvov, ktoré sa odzrkadľujú v pestrej palety jedál. Poďme si predstaviť niektoré z typických jedál z rumunskej kuchyne.
Mămăligă: Mămăliga, podobná talianskej polente alebo kukuričnej kaši, je tradičným jedlom v rumunskej kuchyni. Je pripravená z kukuričnej múky, vody a soli a podáva sa ako príloha k rôznym druhom mäsa, omáčok alebo syra. Mămăligă je obľúbená pre svoju sýtu chuť a schopnosť doplniť hlavné jedlo.
Sarmale: Toto jedlo je rumunskou verziou závitkov, ktoré sú plnené mäsom a ryžou a zabalované do kyslého zelí alebo listov vína. Sarmale sú tradične pripravované na špeciálne príležitosti, ako sú sviatky a rodinné oslavy. Ich príprava môže byť časovo náročná, ale výsledok stojí za to.
Mici: Mici, známe aj ako „mici grilované mäso,“ sú druhom grilovaných mäsových valčekov, ktoré sú obľúbené v rumunských reštauráciách aj na pouličných stánkoch. Sú vyrobené z miešaného mäsa (často bravčového, hovädzieho a jahňacieho) ochuteného cesnakom, koreničkami a ďalšími koreninami. Mici sa zvyčajne podávajú s horúcimi chlebíkmi a horčicou.
Ciorbă: Tento druh polievky, často označovaný ako rumunský „boršč,“ je dôležitou súčasťou rumunskej stravy. Ciorbă je kyslá polievka pripravená na základe mäsového vývaru a rôznych zelenín. Existuje mnoho variantov ciorbă, vrátane ciorbă de perișoare (s mäsovými guľôčkami) alebo ciorbă de burtă (s telecím žalúdkom).
Papanași: Ak máte radi sladké dobroty, rumunské papanasi vás určite potešia. Ide o dezert podobný tvarohovým plackám, ktorý sa vyrába z tvarohu, vajec a múky. Papanași sú varené vo vode a potom sa opatrne usmažia, aby získali zlatohnedú kôrku. Na vrchu sa často podáva džem a smotanová nátierka.