You are currently viewing Tenerife – El Teide – najvyšší vrch Španielska

Tenerife – El Teide – najvyšší vrch Španielska

Doba čítania: 4 min

Tenerife sa pridaním do itinerárov nízkonákladoviek stala veľmi ľahko dostupná destinácia. Tento ostrov je súčasťou Kanárskych ostrovov na ktorom nájdete pekné pláže ale aj mesačnú krajinu, keďže ostrovy sú vulkanického pôvodu. Na Tenerife sa viete dostať aj za pár eur. Osobne som videla spiatočný let aj za 20 Eur, len treba striehnuť na správnych miestach, ale o tom v inom článku. Momentálne sa letenky pohybujú aj okolo 40-50 eur, ale každým dňom si letecké spoločnosti pripravujú nové akcie.

tenerife1
Vyhľadávač Kiwi. Cez neho ale nenakupujte, len hľadajte letenky.

Malebný ostrov v Atlantiku láka nielen plážami a barmi či rezortmi, ale aj zaujímavými úkazmi prírody. Najvyšší vrch Španielska totiž nenájdete na Pyrenejskom poloostrove, ale práve na ostrove Tenerife. Odjakživa máme záľubu v spoznávaní naj – miest tak najvyšší vrch Španielska nemohol ostať nenavštívený.

Vyhliadka z El Pico Viejo a La Gomera v pozadí

El Teide (3718 m n.m.) je nečinná sopka, ktorá sa nachádza v podstate v strede ostrova a máte niekoľko možností ako sa tam dostať. Buď sa vyberiete na na turistiku, ktorá môže byť aj dvojhodinová, ale aj kľudne celodenná. Záleží len na vás akú trasu si zvolíte. Detailnejšie si ich môžete pozrieť na oficiálnej stránke. Začínať môžete z el Portillo, La Orotava alebo z TF-21 (Sendero de Montaña Blanca) atď.

Druhá možnosť je vyviesť sa lanovkou priamo pod vrch Teide – LINK TU. Základná stanica je vo výške 2356 m n.m. a konči vo výške 3555 m n.m. Túto možnosť sme zvolili aj my a to z jednoduchého dôvodu, že sme mali so sebou aj Oskarka a toho na lanovku nepustia do 3 rokov skrz nadmorskú výšku. Takže sme si zabezpečili rodinný babysitting priamo pri lanovke a my dvaja sme sa vybrali na rande k El Teide. Avšak, aby ste sa dostali až na samý vrch Teide musíte od konca lanovky vyšlapať ešte 40 min slušného prevýšenia (163 m) a vybaviť si povolenie, ktoré samozrejme kontrolujú. Vybaviť si ho môžete na tejto stránke. Treba si ho rezervovať aj 2 mesiace dopredu, keďže ide o národný park a púšťajú len 200 ľudí denne. Spiatočný lístok na lanovu je trochu drahší (37 eur), ale vrámci šetrenia času a tým, že sme boli s malým dieťaťom to bola pre nás jasná voľba.

Od Lanovky vedú 3 turistické chodníky
Lanovka vás vyvezie priamo pod El Teide

Od konečnej stanice lanovky, máte 3 možnosti. Vyhliadka La Fortaleza, Pico Viejo a El Teide. Pred cestou som detailne skúmala na ktorú cestu sa vybrať okrem El Teide, lebo na to sme nemali čas. Pre zvyšné dve značili dĺžku trasy 20-30 min tak sme si prešli obe. Reálne tie časy sú veľmi nadhodnotené. Nie ako tie v Tatrách, ktoré sa stíhajú akurát tak pri neustálom rýchlejšom chodení. Samozrejme lepšia obuv je výhodou, aj keď tradične aj turisti v sandáloch a flip flopoch boli celkom dostatočne zastúpení. Ale v pohode to dáte aj v obyčajných teniskách (Aspoň Pico Viejo a Fortalezu).

El Pico Viejo alebo Fortaleza ?

K El Pico Viejo je to 20 min prechádzka po kamenistom chodníku, ktorá ponúka nádherné výhľady smerom k juhu ostrova, kde sa v horizonte pred vami rozprestie ďalší z Kanárskych ostrovov La Gomera. Človek sa počas 20 min prechádzky nevie nabažiť tých výhľadov. Poväčšine sa ide smerom nadol, čo sa samozrejme potom musí vyšlapať späť (40 minút tam a späť). Zaujímavé je, že aj pri takej nadmorskej výške 3500 m n.m. bolo tam veľmi teplo a dokonca vzduch v tejto výške môže tiež spraviť nepríjemnosti. Tak si hlavne treba zobrať vodu a niečo sladké pre každý prípad. Ak by som si mala vybrať či Pico Viejo alebo Fortaleza, pravdepodobne by to bol Pico Viejo. Pico Viejo má otvorenejší priestor na výhľady, ale zas z Fortalezy vidíte aj Gran Canariu, ktorú ale vlastne vidíte aj od lanovky. Každý jeden chodník zabere tak 40-50 min tam aj späť. Tak na užitie si výhľadov spod vrchu El Teide by som plánovala tak 2 hod.

Sendero Roques de Garcia aj pre najmenších cestovateľov
El Teide vidíte v podstate stále

El Teide s deťmi a nenáročných turistov

Keby sme nemali rodinný babysitting, tak by sme sa určite hore nedostali. Ale národný park El Teide ponúka aj možnosti pre turistov, ktorí neholdujú moc driapaniu sa po horách. Napr. také Sendero Roques de Gracía, odkiaľ máte priamo výhľad na El Teide bez akejkoľvek námahy. Tam sa môžete vkľude poprechádzať a užiť si výhľady na okolitý národný park.

Samozrejme viete sa k El Teide dostať sa aj MHD priamo z Costa Adeje, autobus 342 z Costa Adeje alebo Puerto de la Cruz 348. Premávajú, ale iba raz do dňa a to ráno okolo 9.