You are currently viewing Bez stresu do Verony – do mesta Rómea a Júlie

Bez stresu do Verony – do mesta Rómea a Júlie

Doba čítania: 6 min

Verona je neodmysliteľne spájaná s Rómeom a Júliou od Shakespeara, čo asi veľmi predstavovať netreba. Je veľa dohadov, čo Shakespeara inšpirovalo k napísaniu tejto tragédie (základ čerpal z básne Arthura Brookera) a prečo je situovaná práve do Verony (tam s istotou žili oba rody Capello tak aj Montecchi). Avšak či reálne osoby Rómea a Júlie existovali a či sa aj tak volali, sú nepotvrdenéPo Verone sme už dlhšiu dobu pokukávali. Buď sme ju chceli spojiť s návštevou Benátok, či z Bologne. Nikdy nám to nevyšlo až sme to spojili s Bergamom. Ráno sme nastúpili na rýchlovlak Frecciarossa a za hodinu a pól sme bolo vo Verone priamo z Bergama. 

Arena di Verona
Via Guiseppe Mazzini s Torre dei Lamberti v pozadí

Ako sa dostať do Verony a ako sa pohybovať po meste ?

My sme zvolili cestu vlakom – LINK TU , lebo radi využívame tento spôsob dopravy. Bez problémov sa samozrejme dostanete aj autobusom – LINK TU alebo požičaným autom z väčších okolitých miest. Menšou nevýhodou je, že vlaková aj autobusová stanica sú mierne od historického centra, ale premávajú autobusy. Lístky viete kúpiť cez aplikáciu – LINK TU alebo v automatoch. Do centra sú to 2 zastávky a autobus vás vyhodí priamo pri Arena di Verona. Je možnosť kúpiť aj denný lístok – LINK TU , ale ten nezahrnuje lanovku, tak nemá úplne zmysel si ho kupovať, keďže centrum je malé a prejdete všetko podstatné pešo. My sme prišli vlakom z Bergama zhruba za 1,5 hod s Frecciarossa čo je taliansky rýchlovlak, ktorý sme si chceli vyskúšať. Lístok v premium triede stál 15 eur na osobu a mali sme zdarma aj nejaký snack a nápoje. Tu treba lístok ale kupovať dopredu, aby ste mali lepšiu cenu. Na ceste späť sme už ale šli regionálnymi vlakmi s prestupom za 1 hodinu 50 min. Lístok je o polovicu lacnejší, cena je rovnaká kedykoľvek ho kúpite a dá sa kúpiť aj priamo v automatoch na stanici. Regionálnymi vlakmi sme mali aj vyhliadkovú jazdu okolo Lago di Garda.

Čo vidieť vo Verone ?

Rómeo a Júlia sa skloňujú na každom rohu. Ak máte záujem navštíviť všetky múzeá, kostoly a vyliezť na Torre dei Lamberti určite sa vám oplatí Verona Card – LINK TU za 24/72 hod za 20/25 eur. Sú v nej zahrnuté vstupy do všetkých podstatných múzeí a turistických atrakcí. My sme to chvíľu zvažovali, ale rozhodli sme sa, že nebudeme behať z múzea do múzea a radšej si užijeme atmosféru mesta. Všetky múzea však máte označené v mapke.  Najatraktívnejšou stavbou je Arena di Verona, menšie rímske koloseum priamo na Piazza Bra. Je postavené v roku 30 AD (Koloseum v Ríme bolo postavené v roku 72 AD). Ževraj stavba je omnoho krajšia zvonka ako zvnútra a veľmi sa neoplatí investovať čas a peniaze do  prehliadky jej útrob. Je lepšie si ju poobdivovať zvonku. Via Giuseppe Mazzini vás privedie od Arény až k Piazza delle Erbe, kde nájdete trh priamo na námestí. Odtiaľ sa vám naskytne výhľad na Torre dei Lamberti, na ktorú môžete aj výsť. My sme sa rozhodli pre výhľad zvoliť Castel San Pietro. Odtiaľto máte 100 % lepši výhľad ako z veže. Z námestia Piazza dei Signori so sochou Danteho Aligieriho môžete omrknúť dvor Cortille del Mercato Vecchio odkiaľ máte tiež zaujímavý výhľad na vežu. Smerom k Ponte Pietra a k samotnému Castel san Pietro môžete poobdivovať Basilica di Santa Anastasia a zastaviť sa na nábreží s výhľadom na Teatro Romano a samotný hrad. Lanovkou sa dostanete hore za 3 eurá spiatočne, ale môžete si to vyšlapať aj po schodoch. Hore je naozaj nádherný výhľad a miesto na oddych a relax. Nájdete tam aj menší barík pre prípad potreby. Na ceste späť do mesta si môžete pozrieť Cattedrale di Santa Mario Matricolare a prejsť sa až k Castelvecchio. Nachádza sa tam aj múzeum, ale to sme tiež vynechali. Tentokrát sme šli na kultúrnych buranov. Za to prechádzka po Ponte di Castelvecchio stojí tiež za to. Na druhej strane v parku si Oskarko zahral futbal s talianskymi kamošmi a vybrali sa sme späť vlakom do Bergama. Ak trávite viac času vo Verone navštívte aj Giardino Giusti, čo sú nádherné záhrady. 

Casa di Giulietta
Torre dei Lamberti

Po stopách Rómea a Júlie

Ak by ste chceli poňať výlet do Verony skôr romanticky, tak sa môžete vybrať po stopách týchto dvoch zaľúbencov.  Postavy v diele sú pravdepodobne fiktívne a nie sú založené na reálnych príbehoch, aj keď v stredovekej Verone sa určite našli dvaja mladí ľudia, ktorých láska bola zakázaná a nedopriana. Všetky budovy a miesta spájané s touto hrou boli v podstate inšpiráciou pre Shakespeara. Samotnú sochu má kúsok od Piazza Bra pri Museo Lapidario. Najväčšou atrakciou je asi Casa di Giulietta kúsok od Piazza Delle Erbe. Do nádvoria s balkónom a sochou Júlie sa dostanete zdarma, avšak dnu do domu sa platí vstupné, ktoré je zahrnuté aj vo Verona karte. Samotný dom patril rodu Cappeletti, tak asi niečo na tom bude. Samotný ikonický balkón avšak bol pristavaný v 20. stor. Keďže nemáme radi turistické marketingové pasce tak nás zas tento Júllin dom neoslovil. Budova je to pekná a ak ste romantická duša, ktorá nebude skúmať reálne fakty a nechá sa pohltiť len tragickým príbehom lásky, pravdepodobne budete mať z tohto miesta omnoho väčší zážitok. Nezabudnite si pozrieť aj Casa di Romeo, ktorý patril rodu Montecchi a tým sa môže predpokladať, že tam žil aj mládenec, ktorým sa inšpiroval Shakespeare.  Severne od námestia Piazza dei Signori budete pokračovať okolo Arche Scaligere, čo sú monumentálne hrobky významnej rodiny. Je to považované za miesto smrti Júlie. Basilica di San Zeno Maggiore postavená medzi 10. a 14 storočím a je považovaná za miesto kde sa Rómeo a Júlia vzali. Posledná turistická atrakcia z kategórie Rómeo a Júlia je práve známa hrobka, ktorá sa nachádza v Chiesa di San Francesco al Corso. Nijaké telo tam ale nenájdete a práve toto miesto inšpirovalo Shakespeara na tragickú scénu smrti Rómea a Júlie.

Nábrežie na severe historického mesta
Na hrad sa dostanete aj pešo aj lanovkou

Kde sa najesť vo Verone ?

Pred návštevou mesta sme si zisťovali odporúčania na lacné a dobré reštaurácie. Pri našich potulkách mestom, sme ale objavili ďalšie zaujímavé miesta ako Gastronomia Scapin 1935 Stonebridge, kde sme si dali aperol za 3,5 a ochutnali niekoľko jednohubiek. Zaujala nás reštaurácia Cappa Café, kde mali veľmi prijatelné ceny avšak keď sme sa vracali z hradu bola už totálne preplnená. Focacceria Genovese vyzerala ako super alternatíva na pouličnú stravu a nakoniec sme končili v Pizza e Caffe. Ďalšie miesta ako Buoono, Pizzeria Da Vincenzo, Bruschetteria Redoro, La Figaccia či Gusto Piadinerie sú podľa nášho skúmania odporúčané miesta na jedenie vo Verone. 

Gastronomia Scapin 1935 Stonebridge
Santunario della Madonna di Lourdes
Historická Verona

Veľmi veľa ľudí odporúča Veronu, niektorí ju dokonca považujú ako jedno z najkrajších miest Talianska. Určite aj pri vysokom očakávaní, ktoré je všeobecne nastavené, určite nesklamala. Na celkovo mesto vám stačí jeden deň. Ak by ste chceli vidieť v kľude všetky múzeá a pomotať sa po uličkách tak by som plánovala 2 dni. 

Castelvecchio
Ponte di Castelvecchio