You are currently viewing Cancún a Isla Mujeres – Raj na zemi

Cancún a Isla Mujeres – Raj na zemi

Doba čítania: 4 min

Našou poslednou zastávkou v Mexiku bol Cancún. Pri plánovaní itineráru sme rozmýšľali aké ubytovanie si vyberieme a keďže prvých 7 dní sme behali ako šialení po Yucatáne rozhodli sme sa, že posledné dni  v Mexiku strávime oddychom v hotelovom rezorte na Zona Hotelera. Ubytovanie sme bookovali v dostatočnom predstihu asi 3 mesiace dopredu, keďže ceny na Zona Hotelera boli dosť vysoké a hotely vybookované. Cena vyšla na 80 eur na noc pre dve osoby, čo na mexické pomery bol skoro dvojnásobok ostatných ubytovaní. Na Zona hotelera sme strávili 2 noci.

Isla Mujeres

Cancún nemyslím, že ako mesto samotné je veľmi zaujímavé, skôr láka turistov tyrkysovými plážami a užívaním luxusu v hotelových rezortoch. Cancún je rozdelený na prakticky dve časti: prvá hotelové rezorty, ktoré sú neskutočne vybudované a pripomínajú napr. aj Miami (s krajšou plážou podľa môjho názoru) a potom Cancún mesto, kde máte napr. mercado (trh), Walmart (kde sme nakúpili najlepšie a najlacnejšie suveníry) a v podstate priamo v meste už nie je nič extra zaujímavé. Je pravda, že centrum už pripomína Mexiko omnoho viac ako Zona Hotelera, ale stále to od reálneho Mexika má ďaleko.

Zona Hotelera

Cancún je celkovo veľmi vybudovaný, veď je to predsa najväčšie mesto v oblasti Quintana Roo, avšak nie hlavné, to je Chetumal. Turisti sem chodia hlavne skrz pláže a tých je v okolí Cancúnu neúrekom. Playa Delfínes na juhu Zona Hotelera s nápisom Cancún, Playa Caracol na severe Zona Hotelera a Playa Tortugas pri už východe  zo Zona Hotelera za Playa Caracol. Samozrejme pozdĺž celej Zona Hotelera je pláž, ale ak nemáte ubytovanie v hoteli nedostanete sa na ňu. Centrum pre Zona Hotelera je považované na severe, kde je množstvo reštaurácií a hotely väčšinou zabezpečujú transfer do tej oblasti. Nachádza sa tam aj známe Coco Bongo, ktoré sme úspešne odignorovali, keďže za vstup pýtali 100 USD na osobu. Populárne medzi turistami je aj La Isla village, v podstate nákupné centrum, ktoré ľudia využívajú, keď už asi nemajú čo robiť, keď sú zavretí týždeň v rezorte. My nepreferujeme zatiaľ takýto typ dovolenky a práve preto, sme sa rozhodli ostať v tejto oblasti len 2 noci.

Keď sme podvečer prišli do hotela, ocitli sme sa v úplne inom svete ako doteraz. Luxusný hotel plný Američanov a španielčinu počuť bolo veľmi zriedkavé. Po poznávaní celého Yucatánu sme práve takýto oddych potrebovali a prvý dojem bol, že ďalší deň sa z tohto rezortu nepohneme. Večer sme vyskúšali bazén, zjedli dobrú večeru a popili pár drikov. Ráno sa však naše plány totálne zmenili. Z hotelov väčšinou organizujú výlety na Chichen Itza, Tulum, šnorchlovanie a zábavné parky ako Xplor, Xel-Ha, Xcaret. Väčšinu sme už samozrejme mali za sebou až na Isla Mujeres, ktorú sme mali pôvodne v pláne prvý deň, ale sme sa rozhodli, že radšej strávime viac času na Holboxe.

72453948_2558782757677350_2174515381887041536_n

Ráno sme trocha poobjavovali hotelový rezort, čo nám trvalo asi tak hodinu a potom čo sme sa porozprávali s miestnym predajcom zájazdov a povedal nám, že Playa Norte na Isla Mujeres je jedna z najkrajších na svete a stokrát krajšia ako tá na ktorú sme sa pozerali. Rozhodli sme sa teda vybrať na posledný výlet. Aj tak by sme sa v hoteli asi po 2 hodinách nudili.  Na Isla Mujeres sa dá dostať z viacero prístavov aj priamo zo Zona Hotelera, ale lode chodia zriedkavejšie a majú turistické ceny. Z troch zastávok (Playa Tortugas, El Embarcadero a Playa Caracol) spiatočný lístok je 21 USD, zatiaľ čo z Puerto Juarez je to 300 MXN, čo je 15 USD. Ak máte v pláne ísť aj na Cozumel, Ultramar ponúka kombinovaný lístok Cozumel z Playa del Carmen a Isla Mujeres z Cancúnu za zľavnenú cenu 41 USD, ale dá sa prepraviť aj lacnejšie, ale o tom v ďalšom článku o Cozumeli.  Z Puerto Juarez chodí loď každých 30 min a je tam k dispozícií veľký parkovací dom , kde sa platí 20 pesos za hodinu priamo pri prístave. Na základe týchto info sme sa vybrali do Puerto Juarez, zaparkovali a ani sme sa nenazdali a boli sme na lodi Ultramar smerom na Isla Mujeres. Cesta trvala asi 20 min a už len plavba bola zážitkom. Takú čistú vodu som v živote nevidela a to aj v hĺbke 30 metrov v strede mora. Nevedeli sme sa dočkať kedy sa už ocitneme na Isla Mujeres.

Isla Mujeres

V hoteli sme si užili posledné poobedie v Mexiku na hotelovej pláži s Jimadorom a cigarou. Samozrejme, že sme využili happy hour v hoteli, keďže all inclusive sme nemali a proste si len užívali krásnu pláž s bazénom, jedlom a drinkami. Osobne by som nevolila ostať v Cancúne dlhšie ako 3-4 dni, veď škoda letieť tak ďaleko a stráviť celý čas len v rezorte. Ja osobne som takejto dovolenke zatiaľ na chuť neprišla.

The Royal Islander